4 yıl umursamadı, kanser çıktı! İlk işareti nokta gibi: ‘Kolumun bir kısmı alındı’

Cilt Kanseri Teşhisi Geç Konuldu, Jane’nin Hikayesi

Cilt kanseri, özellikle melanom türü, hızlı bir şekilde ilerleyebilen ve tedavi edilmediğinde ölümcül olabilen bir hastalık olarak biliniyor. 46 yaşındaki Jane, cilt kanseri olduğunu çok uzun zaman sonra öğreniyor. Üstelik görmezden geldiği bir detay sayesinde…

Jane Murray, Güneşin Zararlarına Dikkat Etmedi

Jane Murray, güneşlenmeyi seven bir anne olarak yıllarca tatillerde saatlerce güneşin altında vakit geçirdi. Ancak, kolunda beliren büyük bir beni dört yıl boyunca önemsemedi. “Masum görünüyor” diye düşünerek doktora gitmeyi erteledi. Ta ki bir hemşire arkadaşının uyarısıyla geçtiğimiz yıl aile hekimine başvurana kadar.

Etkili Tedavi İle Mücadele Devam Ediyor

Doktor, benin şüpheli göründüğünü fark ederek hemen biyopsi yapılmasını önerdikten sonra ben, cerrahi olarak çıkarıldı ve İngiltere’deki bir melanom uzmanına analiz için gönderildi. Sonuçlar, Murray’in ikinci evre melanomla karşı karşıya olduğunu ortaya koydu. Araştırmalara göre, bu evrede teşhis edilen hastaların yaklaşık yüzde 15’i beş yıldan fazla yaşayamıyor.

İyileşme Süreci ve Önemli Dersler

“Ameliyattan uyandığımda kolumun büyük bir kısmının alındığını gördüm. Beklediğimden çok farklı bir sonuçtu” diyen Murray, yaşadığı şoku bu şekilde anlattı. Kanserden tamamen kurtulan kadın, iyileşme sürecinde 8. haftayı geride bıraktıktan sonra deneyimin cilt sağlığına bakış açısını kökten değiştirdiğini belirtti. Şimdi geriye dönüp baktığında, güneş yanıklarının cilt kanseri riskini artırdığını ve bu riskin hiçbir tatil keyfine değmediğini söylüyor.

Erken Teşhis Hayat Kurtarır

Murray kendi deneyiminden yola çıkarak, “Eğer vücudunuzdaki bir ben size tuhaf geliyorsa, kontrol ettirmekten çekinmeyin” diyerek erken teşhisin cilt kanseriyle mücadelede önemli bir faktör olduğunu vurguluyor. Benlerdeki değişiklikler hakkında bilgi sahibi olmak ve doktora başvurmak, sağlığınızı korumanın en önemli adımlarından biri olabilir.

Related Posts

Hareket Alzheimer ve Demans riskini azaltıyor! Hareketsizlik vücutta 7 hasara yol açıyor

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Bu belirtilere dikkat: Mevsim geçişi migreni tetikliyor!

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Öztürk, ’’Hava basıncındaki değişimin de (barometrik) bazı kişilerde migren ataklarını başlatmaya neden olabilir. Özellikle ilkbahar, sonbahar gibi mevsim geçişlerindeki sıcaklık değişimlerine bağlı olarak yaşanan basınç farklılıkları migreni tetikleyebilir’’ dedi.

Şok diyet uyarısı: Hızlı kilo kaybı sağlığınızdan etmesin!

Yaz ayları yaklaşırken hızlı kilo verme isteği artıyor. Ancak uzmanlar, şok diyetlerin bağışıklık sisteminden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getirdiğini vurguluyor.

Uzmanlardan kritik uyarı: 50 yaş üzeri herkes risk altında olabilir

Belirti vermeden ilerliyor, geç fark edildiğinde kalıcı görme kaybına yol açabiliyor. Erken teşhis ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları hastalığın kaderini belirliyor.

Burun tıkanıklığı geçmiyorsa dikkat: Alerjik rinit mi, sinüzit mi? Uzmanı yanıtladı

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Tunca, bahar aylarının başlamasıyla salgın hastalıkların yerini alerjik rinitin almaya başladığını belirterek, “Alerjik rinitte burun tıkanıklığı şikâyetinin üzerine ağız solunumu nedeniyle havanın daha kuru olduğu bölgelerde, boğazda kızarıklık ve ağrı şikâyetleri de eklenir. Akıntının sinüslerden burun içine rahat boşalamadığı bu tıkanıklık uzun sürdüğünde ise, sinüslerde biriken akıntılar nedeniyle bakteriyel enfeksiyon ile birlikte sinüzitle uyumlu şikayetler göz ardı edilmemelidir” dedi.

Astımı tetikleyen nedenler çevremizde! Peki nasıl korunacağız?

Astım, hava yollarında kronik iltihaplanmaya bağlı olarak nefes darlığı, öksürük ve göğüste sıkışma gibi belirtilerle kendini gösteren bir hastalıktır. Viral enfeksiyonlar, polenler, stres, temizlik maddeleri ve tütün ürünleri gibi çevresel ve psikolojik faktörler, astım ataklarını tetikleyebilir. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Kansu, bu etkenleri ve onlardan korunmanın önemini anlattı.