Yılda 100 tane üretiliyor: Fiyatı 7 bin liradan başlıyor

Türkay Yavaş: Körüklü Çizmelerin Ustası

Ordu’nun Altınordu ilçesinde yaşayan ve geçmiş dönemlerde ata binmeyi kolaylaştırdığı için tercih edilen çizmelerin üretimini yapan 63 yaşındaki Türkay Yavaş, kentin ender körüklü çizme ustalarından biri olarak dikkat çekiyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen ‘Geleneksel El Sanatçısı’ unvanına sahip Yavaş, 2015’te ise yılın ahisi seçildi. Türkay Yavaş çırak yetişmediği için kendisinden sonra bu mesleği devam ettirecek birinin olmadığını söyledi.

“BENDEN BAŞKA BİR USTA DAHA YOK”

Yavaş, ”Bu mesleğe 1975’te çırak olarak başladım ve o zamandan beri körüklü çizme yapıyorum. Şu an Karadeniz’de benden başka körüklü çizme yapan bir usta daha yok. Eskiden bölgemizde körüklü çizme yapılıyordu ama şu an maalesef yok. Maalesef diyorum çünkü artık çırak yetişmiyor. Çırak yetişmeyince normal olarak usta da yetişmiyor. Gelişen teknoloji ile birlikte artık birçok meslek yok oluyor. Körüklü çizme ustalığı da bu mesleklerden biri. Umarım körüklü çizme ustalığı zamanla yok olmaz ve gelecek nesillere aktarılır. Körüklü çizme sadece Ege ve Karadeniz’in değil Türkiye’nin kültür mirası ve korunması gerekiyor”

“YILDA 100 ÇİFT KÖRÜKLÜ ÇİZME YAPIP SATIYORUM”

Eskiden körüklü çizmeyi zenginler ve ağaların giydiğini söyleyen Türkay Yavaş, şu ifadeleri kullandı:

“Körüklü çizmeyi Ege’de efeler, Karadeniz’de ise ağalar giyermiş. O zamanlar oldukça modaymış. Yürürken çizmeden çıkan sesler ise o çizmenin ve çizmeyi yapan ustanın kaliteli olduğunu gösterir. Çizmeyi yapacağım derileri ölçüp, kesiyorum. Çizmelerin içine koyacağım kalıpları ayarlıyorum. Diğer özel malzemelerimi de çizme yaparken titizlikle kullanıyorum. Eskisi kadar çok olmasa bile körüklü çizme giyenler şu anda da var. Yılda yaklaşık 100 çift körüklü çizme yapıp satıyorum. Körüklü çizmeler farklı parçalardan oluşur ve yapması oldukça zordur.

​​​​​​​”BU FİYATLAR YUKARIYA ÇIKABİLİYOR”

Dönem filmlerinde, dizilerde ve tiyatro sahnelerinde de kullanılmak üzere körüklü çizmeler yapıyorum. Eski zamanların ruhunu iyi yansıtmak için oyuncuların kıyafetleri ve ayakkabıları da o döneme uygun olmalı. Klasik bir körüklü çizmenin fiyatı şu an 7 bin liradan başlıyor. Kullanılan malzemeye göre bu fiyatlar yukarıya çıkabiliyor. Kişinin isteğine göre özel yapıldığı için fiyatlar her zaman değişiyor”

Related Posts

LGS’deki şüpheler Meclis gündeminde: Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e 6 soru!

MEB, dün LGS sonuçlarını açıklarken; bu yıl tam puan alan öğrenci sayısında rekor kırıldı. Sınavın zor olmasına rağmen tam puan alan öğrenci sayısının bir önceki yıla göre yüzde yüz oranında artması akıllara Cumhuriyet’in ortaya çıkardığı LGS skandallarını getirdi. İYİ Partili Turhan Çömez, soru işaretlerini Meclis gündemine taşıdı.

Malatya’da asker konvoyu ortalığı karıştırdı

Olay, saat 23.00 sıralarında Yeşilyurt ilçesi Yüzakı Bulvarı üzerinde bulunan Yüzüncü Yıl Kent Parkı mevkiinde meydana geldi. İddiaya göre, asker uğurlaması için konvoy oluşturan bir grup ile trafik polisleri arasında başlayan tartışma kısa sürede …

Şanlıurfa’da kayıp olarak aranıyordu: Sulama kanalında cesedi bulundu

Öğleden sonra Çekçek Mahallesi’nde sulama kanalında hareketsiz halde suyun yüzeyinde bir kişiyi görenler durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. İhbar üzerine bölgeye giden ekipler tarafından sudan çıkarılan ve hayatını kaybettiği belirlenen …

Ümit Özdağ’ya 2 yıl hapis ve siyasi yasak istendi

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ hakkında, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’a hakaret ettiği iddiasıyla 2 yıla kadar hapis ve siyasi yasak istendi.

Kahve keyfi zehir oldu: Balkonda kahve içerken neye uğradığını şaşırdı

Akşam saatlerinde Şeyh Sinan Mahallesi Mesut Kahya Sokak üzerinde yarım asırlık akasya ağacı bir ikametin balkonuna devrildi. O sırada balkonda kahve içen Ümriye Şengelir, ağacın altında kaldı. Şengelir, ağacın altından hafif sıyrıklarla çıkmayı …

Emekli maaşı görüşmelerinde AKP’lilerin kahkahası Bozdağ’ı bile çileden çıkardı: O arkadaş dışarı çıksın

TBMM Genel Kurulu’nda en düşük emekli aylığını 14 bin 469 liradan 16 bin 881 liraya yükseltilecek düzenlemenin de yer aldığı torba kanun teklifi kabul edildi. DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Elif Esen’in konuşması esnasında AKP sıralarından bir milletvekilinin kahkaha atması tepki çekti. TBMM Başkanvekili Bozdağ, “Kahkaha atan milletvekilimizi dışarıya davet ediyorum. Çok büyük bir saygısızlık bu” dedi.