Hava Kirliliği Uyarısı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, hava kalitesinin düşük olduğu günlerde özellikle yaşlılara, çocuklara ve diğer hassas gruplara dışarıya çıkmamalarını ya da maskeyle aktivitelerini gerçekleştirmelerini tavsiye etti.

Tecer, AA muhabirine, sanayi faaliyetlerinin yoğun olduğu Tekirdağ’ın her geçen gün göç alan bir bölge olduğunu söyledi.

Kentte nüfus artışı, sanayi üretimi ve trafik yoğunluğu gibi faktörlerin hava kirliliğini artırdığına dikkati çeken Tecer, “Özellikle sanayi tesislerinden, araç trafiğinden ve kullanılan yakıtlardan kaynaklanan hava kirliliği oluşuyor. Hava kirliliği aslında bir çevresel problem olmakla birlikte doğrudan insan sağlığını da etkiliyor. Soluduğumuz havanın kalitesini de ortaya koyuyor ki bir insan günde ortalama 2-2,5 litre su tüketirken, yaklaşık 20 bin litre hava solumaktadır. Bu nedenle solunan havanın kalitesi, bireylerin sağlığını doğrudan belirleyen bir faktördür.” dedi.

Tecer, hava kirliliğinin rüzgar ve hava koşullarına bağlı olarak dağılabileceğini veya yoğunlaşarak daha etkili hale gelebildiğini dile getirdi.

“Yaşadığımız bölgedeki hava kalitesini mutlaka takip etmeliyiz”

Özellikle kış aylarında hava kirliliğinin arttığını vurgulayan Tecer, şöyle devam etti:

“Hava kirleticilerinin solunması özellikle yaşlılarda, astım hastaları, solunum yolu rahatsızlığı olan insanlar ve çocuklar için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Yaşadığımız bölgedeki hava kalitesini mutlaka takip etmeliyiz. Hava kalitesinin düşük olduğu günlerde özellikle yaşlılar, çocuklar ve diğer hassas grupların dışarıdaki aktivitelerini sınırlandırmaları gerekiyor. O günlerde dışarı çıkmamaları gerekiyor ya da maskeyle aktivitelerini gerçekleştirmeleri gerekiyor. Hava kirliliğinin bir insan sağlığı problemi olduğunu içselleştirmek zorundayız.”

Tecer, fabrikaların yoğun üretim yaptığı saatlerde, trafiğin yoğun olduğu zamanlarda hava kirliliğinin en yüksek seviyeye çıktığını belirtti.

Hava kirliliğinin azaltılması için gerekli çalışmaların daha da hızlandırılması gerektiğini aktaran Tecer, alınabilecek tedbirlere ilişkin şunları söyledi:

“Hava kirliliğinin azaltılması için bireysel ve kurumsal düzeyde bazı önlemler alınmalıdır. Sanayi tesislerinde denetimler artırılmalı, kalitesiz yakıt kullanımının önüne geçilmeli, temiz enerjiye geçiş teşvik edilmelidir. Kent içinde trafik akışı daha verimli hale getirilmeli, yoğun trafik olan güzergahlarda yoğunluğun azaltılması gerekmektedir.

Vatandaşlarımızın da alacağı bireysel tedbirler önemli. Nasıl günlük aktivitelerde havanın durumunu takip ediyorsak, hava kalitesi de bizim takip etmemiz gereken, sağlımızın için önem vermemiz gereken bir husus. Bunu kendimiz, çocuklarımız hem de sorumlu olduğumuz insanlar için öncelik haline getirmemiz gerekiyor.”

Related Posts

Malatya’da asker konvoyu ortalığı karıştırdı

Olay, saat 23.00 sıralarında Yeşilyurt ilçesi Yüzakı Bulvarı üzerinde bulunan Yüzüncü Yıl Kent Parkı mevkiinde meydana geldi. İddiaya göre, asker uğurlaması için konvoy oluşturan bir grup ile trafik polisleri arasında başlayan tartışma kısa sürede …

Şanlıurfa’da kayıp olarak aranıyordu: Sulama kanalında cesedi bulundu

Öğleden sonra Çekçek Mahallesi’nde sulama kanalında hareketsiz halde suyun yüzeyinde bir kişiyi görenler durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. İhbar üzerine bölgeye giden ekipler tarafından sudan çıkarılan ve hayatını kaybettiği belirlenen …

Ümit Özdağ’ya 2 yıl hapis ve siyasi yasak istendi

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ hakkında, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’a hakaret ettiği iddiasıyla 2 yıla kadar hapis ve siyasi yasak istendi.

Kahve keyfi zehir oldu: Balkonda kahve içerken neye uğradığını şaşırdı

Akşam saatlerinde Şeyh Sinan Mahallesi Mesut Kahya Sokak üzerinde yarım asırlık akasya ağacı bir ikametin balkonuna devrildi. O sırada balkonda kahve içen Ümriye Şengelir, ağacın altında kaldı. Şengelir, ağacın altından hafif sıyrıklarla çıkmayı …

Emekli maaşı görüşmelerinde AKP’lilerin kahkahası Bozdağ’ı bile çileden çıkardı: O arkadaş dışarı çıksın

TBMM Genel Kurulu’nda en düşük emekli aylığını 14 bin 469 liradan 16 bin 881 liraya yükseltilecek düzenlemenin de yer aldığı torba kanun teklifi kabul edildi. DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Elif Esen’in konuşması esnasında AKP sıralarından bir milletvekilinin kahkaha atması tepki çekti. TBMM Başkanvekili Bozdağ, “Kahkaha atan milletvekilimizi dışarıya davet ediyorum. Çok büyük bir saygısızlık bu” dedi.

Putin Orta Doğu temsilcisini görevden aldı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Orta Doğu ve Afrika Özel Temsilcisi ile Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov’un görevden alınmasına ilişkin kararnameyi imzaladı.