Karatepe Aslantaş Yazıtları, UNESCO Dünya Belleği Uluslararası Kütüğü’ne kaydedildi

Kadirli Karatepe Aslantaş Yazıtları UNESCO Dünya Belleği Kütüğü’ne Kaydedildi

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde bulunan Karatepe Aslantaş Yazıtları, UNESCO Dünya Belleği Uluslararası Kütüğü’ne kaydedildi. Anadolu hiyeroglif ve Fenike dillerinin bir arada kullanıldığı yazıtlar, Karatepe Yazıtları adıyla tescillendi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, OKÜ ve KÜRSAD iş birliğiyle yürütülen çalışmalar sonucunda, Türkiye’den belgesel miras olarak kaydedilen yazıtlar, 2 bin 700 yıllık tarihe ışık tutuyor.

Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz ve İl Kültür Müdürü Burhan Torun, arkeolojik alanda yapılan incelemede bulundular. Yılmaz, Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi’nin Anadolu’nun önemli bir parçası olduğunu belirterek, UNESCO Dünya Belleği’ne kaydedilmesinin önemini vurguladı.

“Adanava’nın Uç Kalesi”

Yılmaz, Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi’nin geç Hitit dönemine ait olduğunu ve Anadolu’nun kent devletlerinden Adanava’nın bir uç kalesi olduğunu belirtti. Mimarlık ve sanatın harika bir örneği olan müze, dönemin savunma mimarlığını yansıtıyor.

1950 yılında Korundu

Karatepe-Aslantaş’ı diğer arkeolojik alanlardan ayıran özelliklerden biri, Fenikece ve Luvice olarak tasarlanan çift dilli yazıtlardır. Yazıtların Luvi hiyeroglifi, dilbilim çalışmalarına önemli katkı sağlamıştır. Ayrıca, arkeolog Halet Çambel’in 1950’li yıllarda alanın korunmasına yönelik çalışmaları sayesinde, bölge tarihi bir milli park ilan edilmiş ve koruma altına alınmıştır.

Related Posts

Turizm Bakanı Ersoy’dan Hakkariye ziyaret: Artık terörle değil, yatırımlarla, başarılarla, kültürle ve turizmle anılıyor

Turizm Bakanı Ersoy’dan Hakkariye ziyaret: Artık terörle değil, yatırımlarla, başarılarla, kültürle ve turizmle anılıyor

‘Minik Serçe’nin 50. sanat yılı: Sezen Aksu, yeni albümüyle bu gece sevenleriyle buluşacak

Sezen Aksu, 50. müzik yılında sevenlerini yeni albümü ile karşılıyor

YKS’nin ardından adayları nasıl bir süreç bekliyor?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 21-22 Haziran’da düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS), 2 milyon 560 bin 649 aday başvurdu.

TYT puanıyla seçilecek bölümler neler? TYT puanıyla tercih edilecek 4 yıllık bölüm var mı? İşte 2025 TYT puanıyla tercih edilebilecek bölümler

Üniversite Sınavı 2025 YKS’nin ilk oturumu olan Temel Yetenek Testi TYT’ye giren üniversite öğrencileri net ve puan hesaplamalarının hemen ardından TYT puanıyla tercih edilecek bölümler listesini merak edip araştırmaya başladı. Özellikle de “TYT puanıyla seçilecek bölümler neler? TYT puanıyla tercih edilecek 4 yıllık bölüm var mı?” sorularının cevabı en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. Peki, TYT puanıyla seçilecek bölümler neler? TYT puanıyla tercih edilecek 4 yıllık bölüm var mı? İşte 2025 TYT puanıyla tercih edilecek bölümler listesi…

ÖSYM Başkanı Ersoy duyurdu: Sınav sonuçları en geç 22 Temmuz’da açıklanacak

ÖSYM Başkanı Ersoy duyurdu: Sınav sonuçları en geç 22 Temmuz’da açıklanacak

Hipersonik füze nedir? İran – İsrail gerilimi ile gündeme geldi! Hipersonik (süpersonik) füze nedir, özellikleri neler, kaç km menzili var ve kaç km hız yapar?

İran, Tel Aviv yönetiminin saldırılarına ilk kez hipersonik füzelerle yanıt verdi. Demir Kubbe hava savunma sistemini aşan füzeler, İsrail şehirlerinde geniş çaplı hasara yol açtı. Öte yandan İran devlet medyası, kuzeydeki İsrail kenti Hayfa’yı hedef alan bir hipersonik füzenin kullanıldığını doğruladı. Peki hipersonik füze nedir? Hipersonik (süpersonik) füze nedir, özellikleri neler, kaç km menzili var ve kaç km hız yapar? İşte merak edilip araştırılan detaylar…