Bilim insanları açıkladı: Ölüm riskini %53 azaltıyor

Psikolojik Dayanıklılığın Uzun Ömre Etkisi!

BMJ Mental Health dergisinde yayımlanan bir çalışma, 50 yaş üstü 10.569 kişinin 12 yıllık sağlık verilerini inceledi. Araştırmacılar, katılımcıların psikolojik dayanıklılık düzeylerini, azim, sakinlik, amaç duygusu, özgüven ve zorluklarla başa çıkma becerileri gibi faktörler üzerinden ölçtüler.

Çalışmanın en önemli bulgularından biri, psikolojik dayanıklılığı yüksek olan bireylerin, daha düşük puan alanlara göre herhangi bir nedenden ötürü ölme risklerinin yüzde 53 daha düşük olduğuydu. Bu durum, psikolojik sağlamlığın uzun ömür için de kritik bir rol oynadığını gösteriyor. Araştırmacılar, bu ilişkinin kadınlarda daha belirgin olduğunu ve psikolojik dayanıklılığın cinsiyet ve hormonlardan etkilenen, yaşam boyu değişebilen bir özellik olduğunu belirtiyorlar.

Araştırmacılara göre, anlam duygusu taşımak, sosyal destek görmek ve olumlu duygular beslemek gibi faktörler, psikolojik dayanıklılığı güçlendirebileceği gibi birikmiş sıkıntıları azaltabilir. Olumlu düşüncelerin, zihinsel sağlık ile yaşam süresi üzerinde olumlu etkileri olabileceği vurgulanmaktadır.

Çalışmada, kanser ve kalp hastalıkları gibi sağlık sorunları veya sağlıksız yaşam tarzı gibi faktörler de dikkate alınarak, psikolojik dayanıklılık ile yaşam süresi arasındaki güçlü ilişki gözlemlenmiştir. Ancak araştırmacılar, bu bulguların neden-sonuç ilişkisi kurmadığını ve genetik faktörler ile çocukluk deneyimlerinin dahil edilmediğini belirtiyor.

Related Posts

Uzmanlar uyardı: Grip sandığınız belirtiler kene ısırığı olabilir!

Yaz aylarında artan kene tutunmalarına karşı uyaran Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Öner Karaçay, “İlk belirtiler arasında baş ağrısı, yüksek ateş, halsizlik ve eklem ağrıları yer alır. Bu semptomlar grip ile karıştırılabilir” dedi.

Yenidoğan Sünneti Nedir?

Yenidoğan sünneti neden avantajlı, hangi yaşlar riskli, denize ne zaman girilebilir? Uzmanlar yenidoğan sünneti hakkında bilgi verdiler. 

Ağrı’da karaciğer yetmezliği teşhisi konan 2 yaşındaki çocuk ambulans uçakla Ankara’ya nakledildi

Ağrı’nın Patnos ilçesinde sarılık şikayetiyle hastaneye başvuran 2 yaşındaki Yunus Emre isimli çocuk, yapılan tetkikler sonucu karaciğer yetmezliği (Fulminan hepatit) tanısı aldı. Durumu ağırlaşan minik hasta, annesinden karaciğer nakli yapılmak üzere Sağlık Bakanlığı tarafından tahsis edilen ambulans uçakla Ankara’ya sevk edildi.

4 yıl umursamadı, kanser çıktı! İlk işareti nokta gibi: ‘Kolumun bir kısmı alındı’

Cilt kanseri, erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen, ancak ihmal edildiğinde ölümcül olabilen bir hastalık. Dublin’de yaşayan 46 yaşındaki Jane Murray’in hikâyesi bu gerçeği ortaya koyuyor. Kolundaki işareti görmezden gelen kadın, cilt kanseri olduğunu öğrendi. İşte sürecin detayları.

Hareket Alzheimer ve Demans riskini azaltıyor! Hareketsizlik vücutta 7 hasara yol açıyor

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Bu belirtilere dikkat: Mevsim geçişi migreni tetikliyor!

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Öztürk, ’’Hava basıncındaki değişimin de (barometrik) bazı kişilerde migren ataklarını başlatmaya neden olabilir. Özellikle ilkbahar, sonbahar gibi mevsim geçişlerindeki sıcaklık değişimlerine bağlı olarak yaşanan basınç farklılıkları migreni tetikleyebilir’’ dedi.