Burun tıkanıklığı geçmiyorsa dikkat: Alerjik rinit mi, sinüzit mi? Uzmanı yanıtladı

Alerjik Rinit Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Liv Hospital Ankara’dan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Tunca, alerjik rinit hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bahar aylarının gelmesiyle birlikte alerjik rinitin salgın hastalıkların yerini aldığını vurgulayan Tunca, hastalığın belirtileri hakkında bilgi verdi.

Alerjik rinit, genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Besin alerjileri ve çevresel etkenlerin tetikleyici rol oynadığı alerjik rinit, burun tıkanıklığı, sık hapşırık, burun akıntısı ve kaşıntı gibi belirtilerle kendini gösterir.

Dr. Tunca, alerjik rinitin ilerleyen dönemlerinde burun tıkanıklığının arttığını ve hastaların polikliniğe başvurularının arttığını belirtti. Hastalar genellikle şikayetlerinin basit bir nezle gibi başladığını ancak burun tıkanıklığının geçmediğini söylerler. Hatta bazı durumlarda akıntı ve öksürük şikayetleri alerjik astım belirtileriyle birlikte görülebilir.

Şikayetlere Boğazda Kızarıklık ve Ağrı Eklenebilir

Alerjik rinitte bakteriyel enfeksiyonlar nadiren görülür. Muayene sırasında burun içinde ödem ve tıkanıklık gözlenirken, temiz bir mukus mevcuttur. Dr. Tunca, ağız solunumu nedeniyle boğazda kızarıklık ve ağrı şikayetlerinin de zamanla ortaya çıkabileceğini belirtti.

Tat ve Koku Kaybı Yaşıyorsanız Sinüzit Olabilir

En yaygın semptomlar arasında akut sinüzit gelişen hastalarda burun tıkanıklığı, koku alımında bozukluk, tat almada bozukluk, baş ve yüz bölgesinde ağrı/basınç, koyu kıvamlı akıntılar ve öksürük bulunmaktadır. Kronik sinüzit durumunda ise, cerrahi müdahale gerekebilir. Alerjik rinitin tedavisi ve takibi önemlidir ve hastaya uygun tedavi planı oluşturulmalıdır.

Dr. Tunca, alerjik riniti önlemek veya semptomları azaltmak için hasta eğitiminin ve düzenli takibin önemini vurguladı. Belirtiler devam ederse, Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi uzmanına başvurulması gerektiğini belirtti.

Related Posts

Aşırı sıcaklarda kalp krizi riski artıyor

Prof. Dr. Emre Durakoğlugil, yaz aylarında artan sıcaklıkların kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Durakoğlugil, sıcak havaların kalbin iş yükünü önemli ölçüde artırdığına vurgu yaparak, “Bu durum kalp krizlerini tetikliyor, özellikle risk grubundaki kişiler için tehlike çanları çalıyor” dedi.

Uzmanlar uyardı: Grip sandığınız belirtiler kene ısırığı olabilir!

Yaz aylarında artan kene tutunmalarına karşı uyaran Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Öner Karaçay, “İlk belirtiler arasında baş ağrısı, yüksek ateş, halsizlik ve eklem ağrıları yer alır. Bu semptomlar grip ile karıştırılabilir” dedi.

Yenidoğan Sünneti Nedir?

Yenidoğan sünneti neden avantajlı, hangi yaşlar riskli, denize ne zaman girilebilir? Uzmanlar yenidoğan sünneti hakkında bilgi verdiler. 

Ağrı’da karaciğer yetmezliği teşhisi konan 2 yaşındaki çocuk ambulans uçakla Ankara’ya nakledildi

Ağrı’nın Patnos ilçesinde sarılık şikayetiyle hastaneye başvuran 2 yaşındaki Yunus Emre isimli çocuk, yapılan tetkikler sonucu karaciğer yetmezliği (Fulminan hepatit) tanısı aldı. Durumu ağırlaşan minik hasta, annesinden karaciğer nakli yapılmak üzere Sağlık Bakanlığı tarafından tahsis edilen ambulans uçakla Ankara’ya sevk edildi.

4 yıl umursamadı, kanser çıktı! İlk işareti nokta gibi: ‘Kolumun bir kısmı alındı’

Cilt kanseri, erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen, ancak ihmal edildiğinde ölümcül olabilen bir hastalık. Dublin’de yaşayan 46 yaşındaki Jane Murray’in hikâyesi bu gerçeği ortaya koyuyor. Kolundaki işareti görmezden gelen kadın, cilt kanseri olduğunu öğrendi. İşte sürecin detayları.

Hareket Alzheimer ve Demans riskini azaltıyor! Hareketsizlik vücutta 7 hasara yol açıyor

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.