LGS tercih süreci için velilere yönelik kılavuz yayımlandı

MEB, LGS Tercih Süreci İçin Veli Kılavuzu Yayınladı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın ardından tercih sürecinde ailelere rehberlik etmek amacıyla “Tercih Süreci Veli Kılavuzu” hazırladı. 15 Haziran’da gerçekleştirilen LGS merkezi sınav sonuçları ise yarın açıklanacak.

MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan kılavuza, internet sitesi üzerinden erişim sağlanabilecek. Kılavuzda tercih süreci, lise türleri, nakil işlemleri ve yerleştirme detayları gibi konularda detaylı bilgiler yer alıyor.

Ayrıca, tercih kontrol listesi, okul türleri ve yerleştirme ayrıntıları da kılavuzda bulunmaktadır. Merkezi sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu yayımlanacak ve liselere yerleştirme süreci başlayacak.

“Çocuğunuzun Hayallerini Dinleyin”

Veli kılavuzunda tercih sürecinde rehberlik edici bir tutum sergilenmesi gerektiğine vurgu yapılırken, çocukların bireysel ihtiyaçlarına önem verilmesi gerektiği belirtiliyor. Ayrıca, çocuğun ilgi alanlarına ve yeteneklerine destek olunması gerektiği ifade ediliyor.

Tercih sürecinde bilgilendirici ve rehberlik edici bir tavır sergilenmesinin önemine dikkat çekilen kılavuzda, her çocuğun kendine özgü olduğu ve farklı hayalleri olabileceği vurgulanıyor.

3 Farklı Yerleştirme Türü

Liselere yerleştirmeler, yerel yerleştirme, merkezi yerleştirme ve pansiyonlu okullara yerleştirme olmak üzere 3 şekilde gerçekleştirilecek. Sınava girmeyen öğrenciler için ise yerel yerleştirme seçeneği bulunuyor.

Yerel yerleştirmede öğrenciler, ikamet adresleri, Okul Başarı Puanı (OBP) ve devam-devamsızlık durumları gibi kriterlere göre tercihlerini belirleyecekler. En fazla 5 tercih hakkı olan öğrencilerin en az bir okul tercih etmesi zorunlu olacak.

Tercihler puan üstünlüğüne ve kontenjan durumuna göre değerlendirilecek. LGS puanıyla öğrenci alan okullar Türkiye genelinde tercih edilebilecekken, pansiyonlu okullar için tercih yapmak isteğe bağlı olacak.

Related Posts

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy’dan Uşak’a ziyaret: Yabancı turist rotalarına da girecek bir Uşak için gerekli çalışmaları yapacağız

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy’dan Uşak’a ziyaret: Yabancı turist rotalarına da girecek bir Uşak için gerekli çalışmaları yapacağız

KPSS 2025/1 merkezi atama 3173,7257,7302,7111,1101, 4429 nitelik kodu nedir ne anlama gelir, ne demek?

KPSS 3173,7257,7302,7111,1101, 4429,7257 nitelik kodları adayların merak ettiği husus olmaya devam ediyor. KPSS nitelik kodları, 2025/1 tercih işlemlerinin başlamasıyla adaylar tarafından sorgulanıyor. KPSS 2025/1 yerleştirme başvuruları 10 Temmuz 2025 Perşembe günü itibarıyla başladı. Süreç 17 Temmuz’da tamamlanacak. Tercih işlemini yaparken nitelik kodları da göz önünde bulundurulacak. Nitelik kodları ÖSYM KPSS 2025/1 tercih kılavuzunda da yer aldı. Peki KPSS 3173,7257,7302,7111,1101, 4429 nitelik kodu ne demek? KPSS nitelik kodu nedir, ne işe yarar? İşte ayrıntılar…

Baraj doluluk oranları 10 Temmuz 2025 || İstanbul barajlarındaki son durum ne, doluluk oranı yüzde kaç?

İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan barajlardaki doluluk oranları, sıcak yaz günlerinin etkisiyle yakından takip ediliyor. 10 Temmuz 2025 tarihinde İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından açıklanan güncel verilere göre, megakentin su kaynaklarındaki son durum vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Küresel ısınmanın etkisi, artan su tüketimi ve yağışların azalmasıyla baraj doluluk oranları düşüş trendinde. Peki, İstanbul barajları yüzde kaç dolu? İşte İstanbul baraj doluluk oranları 10 Temmuz 2025

10 TEMMUZ RESMİ GAZETE KARARLARI: Bugünkü Resmi Gazete atamaları neler? Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nda görev değişikliği!

Resmi Gazete atamaları 10 Temmuz 2025 belli oldu. Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, atama kararları ve yeni yönetmeliklerin de yer aldığı 32952 Sayılı Resmi Gazete’de kararıyla, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına Burhanettin Duran atandı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu’na atandı. İletişim Başkanlığına ise Dışişleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran getirildi. Karar ile birlikte ayrıca Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu’na İkinci Başkan olarak Muhammet Ecevit Carti atandı. Kurul üyeliklerine ise Dilek Ertürk, Fatma Çınar, Erol Gökdöl, Melahat Demir Aydın, Selma Öztürk Pınar, Tayyip Uçar, Evren Başar, Ömer Çelen ve Selami Açan atandı. Peki, bugünkü Resmi Gazete kararları ve atamaları neler? İşte, 10 Temmuz 2025 Resmi Gazete atamaları.

Milli Eğitim Bakanı Tekin yanıtladı: 4 yıllık zorunlu lise eğitimi 2 yıla düşecek mi?

Milli Eğitim Bakanı Tekin yanıtladı: 4 yıllık zorunlu lise eğitimi 2 yıla düşecek mi?

Liselerde eğitim öğretim süresi düşecek mi? Bakandan flaş yanıt

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 4 yıllık zorunlu lise eğitiminin 2 yıla düşürüleceği iddiaları hakkında, AKP’nin TBMM grup toplantısı öncesi açıklamada bulundu.