Parmaklar uzun süre suya maruz kalınca neden buruşur?

Parmakların Buruşmasının Sebebi: Neden Böyle Oluyor?

Herkesin banyo yaparken, yüzme derslerinde ya da hamamda uzun süre vakit geçirmenin ardından merak ettiği bir soru var: “Parmaklarım neden böyle buruştu?” Bilim insanları, bir zamanlar parmakların suya daldıktan sonra şişmesiyle bu buruşmanın meydana geldiğini düşünmüştü. Ancak asıl cevap, cildimizden ziyade sinir sistemimizle ilgili.

Burada Kilit Rolü Kılsız Cilt Oynuyor

Chicago Cilt Kliniği’nde çalışan dermatolog Danilo Del Campo, avuç içi ve ayak tabanı gibi kılsız bölgelerin, cildimizden gelen sinyalleri elektriksel gerilimlere çeviren reseptörlerle dolu olduğunu belirtiyor. Bu kılsız bölgeler, sadece insanlara özgü değil; örneğin yıldız burunlu köstebek ve ornitoreng gibi hayvanlarda da benzersiz çıkıntılara sahip kılsız alanlar bulunmaktadır.

Sinir Hasarı ve Parmak Buruşması Arasındaki İlginç İlişki

Lauren Taglia adlı dermatolog, klinik uzmanların sinir dolu kılsız cildin buruşuk ciltle ilişkili olabileceğini düşündüklerini belirtiyor. Örneğin 1936’da yapılan bir çalışmada, çocuk felci nedeniyle sinir hasarı olan kişilerde buruşukluğun daha az görüldüğüne dair bulgular ortaya konmuş. Sempatik sinir sistemindeki hasar, parmakların buruşmasını engellemektedir.

Evrimsel Bir Avantaj: Parmakların Buruşmasının Anlamı

Manchester Metropol Üniversitesi’nden araştırmacı Nick Davis’in yaptığı bir deney, buruşuk parmakların ıslak nesneleri daha iyi kavrayabildiğini göstermiştir. Bu da atalarımızın avlanma ve hayatta kalma süreçlerinde sucul ortamlarda avantaj sağlayabileceğini düşündürmektedir. Bugün tıbbi açıdan incelenen parmak buruşması, aslında binlerce yıl öncesinde evrimsel bir avantaj olarak gelişmiş olabilir.

Del Campo’nun ifadesiyle, “Cildimiz vücudumuza açılan bir pencere gibidir.” Bilim insanları, parmak buruşmasının sadece bir anatomik olay değil, aynı zamanda evrimsel bir miras olduğunu vurguluyorlar.

Related Posts

Bu üç güne dikkat: Dünya tarihinin en kısa günü yaşanacak

Dünyanın dönüşü beklenmedik bir şekilde hızlandı ve gelecek haftalarda tarihteki en kısa günlerden birinin yaşanması bekleniyor. Londra Üniversitesi’nden astrofizikçi Graham Jones; 9 Temmuz, 22 Temmuz ve 5 Ağustos’a dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Bu günlerde dünya, normal süreden 1.30 ila 1.51 milisaniye daha hızlı dönebilir.

Elon Musk’a Tesla’dan bir darbe daha!

Avrupa’daki pazarı gittikçe düşen Tesla’nın iki ülkede daha satışları çakıldı.

Bilim insanlarının izlediği bu dört asteroitin Dünya’ya çarpma olasılığı var mı?

Asteroitleri muhtemelen sadece bilimkurgu filmi izlerken veya haberlerde Dünya’ya çarpabileceği söylendiğinde düşünüyoruz. Ancak bazı kurum ve gözlemevlerinin onları sürekli izlemesinin bir nedeni var.

WhatsApp’a yapay zekâlı mesaj özeti geldi

WhatsApp, kullanıcıların okunmamış mesajlarına hızlıca göz atmalarını sağlayan yeni bir yapay zekâ özelliğini duyurdu. Message Summaries (Mesaj Özetleri) adı verilen bu yenilik, mesaj gizliliğini koruyarak kullanıcıların bireysel ve grup sohbetlerinde olan biteni özetle görmelerine olanak tanıyor.

PlayStation 5’inizi böyle kullanıyorsanız sistem her an çökebilir: Uzmandan kritik uyarı

Sony’nin son oyun konsolu PlayStation 5’te (PS5) uzun süredir konuşulan “sıvı metal” kaynaklı donanım sorunları yeniden gündemde. Özellikle ilk nesil PS5 modellerinde ortaya çıkan bu sorun, cihazların zamanla aşırı ısınmasına ve kendiliğinden kapanmasına yol açabiliyor. Cihazı dikey konumda kullanmak, riski artırıyor.

GTA 6’nın PlayStation ardından Xbox sayfası da açıldı

Son 10 yılın en çok beklenen oyunlarından biri olan GTA 6’nın PlayStation sayfasının açılmasının ardından Xbox sayfası da açıldı. İsteyenler oyunu istek listesine ekleyebiliyor.