Yeni Papa seçilirken dünya neyi bekliyor?

Yeni Papa Seçimi: Dünya Ne Bekliyor?

*** Okuyacağınız metin Axios’tan derlenmiştir.

Papa Francis’in halefi, dünya genelinde 1,4 milyardan fazla üyesi olan bir Katolik Kilisesi’ni devralacak. Ancak yeni papanın etkisinin kilise sınırlarını aşıp aşmayacağı belirsizliğini koruyor. Bu seçim neden önemli?

Neden Önemli: Papalar bugün yalnızca kilise doktrinini ve yönetimini denetlemiyorlar; barış anlaşmalarını teşvik edebilen, hastalıklara karşı mücadeleyi hızlandırabilen ve nüfus artışını etkileyebilen küresel diplomatlar ve etkili figürlerdir.

Papa olarak görev yapan Francis’in on iki yıllık sürecinde aldığı kararlar, dünya çapında milyonlarca Katolik ve Katolik olmayan insanı etkiledi. Mesajları evrenselleşti, kitlelere yayıldı. Francis, ülkeleri mültecilere insanca davranmaya, iklim değişikliği ile ilgili politikalar uygulamaya teşvik eden, LGBTQ+ topluluklarına daha iyi muamele edilmesini savunan ve düşmanlıklara son verilmesini isteyen önemli bir ses haline geldi.

Dünyanın dört bir yanından kardinal seçmenler, yeni bir papa seçmek üzere Vatikan Şehri’nde bir araya geldi. Seçilen isim, dünyanın en büyük ve tek dini örgütünün lideri olacak. Yeni papa, piskopos atamaları yapacak, kilisenin gündemini belirleyecek ve küresel endişelere öncelik verecek.


Gündem Kilise Çerçevesini Aşıyor

Katolikler için papa, doğrudan Petrus’un manevi soyundan gelen İsa’nın yaşayan ve kopmayan temsilcisi olarak kabul ediliyor. Ancak Virginia Commonwealth Üniversitesi’nden Katolik Çalışmaları Başkanı Andrew Chesnut’a göre yeni papanın gündemi, Katolik Kilisesi sınırlarını aşıyor.

Katolik Hristiyanlık inancına dayanan bu ahlaki gündemin büyük bir kısmı laik toplumda yankı buluyor.

Bazı tarihçiler, antikomünist Papa II. John Paul’ün nükleer silahlanmayı durdurmaya çağırarak Soğuk Savaş’ın sona ermesine ve nükleer savaşın önlendiğine katkıda bulunduğunu iddia ediyor.

Papa Francis, Kolombiya ve FARC isyancılarını barışa zorlayarak on yıllardır süren çatışmaları sona erdirmeye çalıştı ve ayrıca Obama yönetimini Küba ile ilişkilerde adımlar atmaya teşvik etti.


Kilise Krizler Karşısında

Papalar, kriz anlarında bazen hiçbir şey yaparak bazen de yeterince hareket ederek dünya olaylarını etkileyebilirler. Örneğin II. Dünya Savaşı sırasında Naziler Yahudileri toplama kamplarına gönderirken sessiz kalarak eleştirilen Papa Pius XII bulunmaktadır.

1960’larda Papa XXIII. John, kilise içindeki cinsel taciz iddialarını önemsizleştirmeye çalıştı ve konuşanları aforozla tehdit etti. 1980’lerde Papa II. John Paul, AIDS’ten muzdarip olanlara şefkat gösterdi ancak HIV/AIDS’in yayılmasını önlemek için korunma önlemlerini onaylamadı. 2010’da Papa Benedict, HIV’in yayılmasını önlemek için korunma önlemlerini onayladı.

Entrikalar: Papalar, yerel topluluklarda da etkili olabilir…

Bir papa, bazen inananları önemli yerel konularda harekete geçmeye yönlendiren piskoposlar atar. Örneğin New Mexico’daki yoksulluk karşıtları, yıllarca, eyaletteki yoksullukla mücadele etmek için yasa çıkarmaya çalıştılar.

Papa Francis döneminde yasal süreç hızlandı ve yasa kabul edildi. Yeni papanın da yoksulluğa odaklanması durumunda, kanun koyucuların konuyu yeniden gözden geçirmesi gerekebilir.

Papa, sadece Katolikler için değil birçok insan için ahlaki bir liderdir. Vatikan’ın seçtiği yeni papanın nasıl bir yol izleyeceği merak konusudur. Katolikler, yeni papanın Francis’in bıraktığı manevi boşluğu nasıl dolduracağını heyecanla bekliyor ve desteklerini ihtiyaç sahiplerine yönlendirerek umutla bir dönem daha kucaklamayı umuyor…

*** Axios – Russell Contreras

Related Posts

Maskeli katil binaya böyle girmiş: Asıl hedef anne miydi?

Sivas’ta evlerinde ölü bulunan iki kardeşin boğazları kesilerek vahşice öldürüldüğü olayda, katil zanlısı Ankara’da yakalandı. Katil’in binaya girdiği anlar güvenlik kamerasına takıldı. Maskeyle binaya giren katilin asıl hedefi anne miydi?

Pakistan ordusu duyurdu: Hindistan’a ait 25 İHA düşürüldü

Pakistan Ordusu Halkla İlişkiler Birimi (ISPR) Genel Müdürü Korgeneral Ahmed Şerif Chaudhry, Pakistan hava sahasında Hindistan’a ait 25 insansız hava aracının (İHA) etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Öte yandan Hindistan hükümeti, Pakistan’ın bazı askeri hedefleri vurduğunu ilk kez resmi olarak kabul etti.

İşgalci İsrail ordusunun Nablus’a düzenlediği baskında 6 Filistinli yaralandı

İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria’nın kuzeyindeki Nablus kentine düzenlediği baskında açtığı ateş sonuç 6 Filistinli yaralandı, çok sayıda kişi atılan gazdan etkilendi. Nablus’taki baskın sırasında 35 Filistinli atılan göz yaşartıcı gazdan etkilendi.

İstanbul’da barajların doluluk oranı belli oldu: O sınıra yaklaştı

İSKİ’nin resmi verilerine göre, 8 Mayıs Perşembe günü İstanbul’a su sağlayan barajların toplam doluluk oranı yüzde 80,26 olarak ölçüldü.

Beyaz Saray’ın en hassas konusu: Melania Trump nerede?

ABD First Lady’si Melania Trump’ın, eşi Başkan Donald Trump’ın göreve başlamasından bu yana geçen 108 günün yalnızca 14’ünü Beyaz Saray’da geçirdiği ortaya çıktı. Resmi konutun doğu kanadında “first lady”lere ayrılan bölümün ışıklarının genellikle kapalı olduğu, panjurlarının ise sürekli örtülü tutulduğu bildirildi.

Milyarlarcası yıllar sonra yer altından çıktı: Herkes şikayetçi ama çözüm yok

ABD, son yılların ‘en sesli doğa olaylarından’ biriyle karşı karşıya. 17 yıldır yer altında yaşayan milyarlarca periyodik ağustos böceği, birçok eyalette hayatı durma noktasına getirdi. Ses çıkarma sebepleri ise bambaşka…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir